Upečte to s dětmi

Já vím, že je to trošku zkouška nervů. Všude mouka, kousky těsta, vzteklé volání: já sám, já sama, rvačka o tvořítka, stres s troubou a tak podobně. Ale většinou si to báječně užijeme a všichni máme z výsledku radost. Postupem času jsem (kromě vanilkových rohlíčků) společné pečení ustálila na třech dalších druzích:
cukroví perníčky
·         Perníčky ihned měkké
400g hladké mouky
100g másla
140g moučkového cukru
2 vejce
2 polévkové lžíce medu
3-4 kávové lžičky perníkového koření
1 kávová lžička jedlé sody
Změklé máslo utřete v míse s cukrem a vejci, přidáte med a perníkové koření. Děti si to rády vyzkouší. Nakonec přisypete mouku a jedlou sodu a vypracujete vláčné těsto, které necháte alespoň půl hodiny ležet v chladu. Pak vyválíte (nejlépe mezi fóliemi) silnější plát a s dětmi vykrajujete různé tvary. Pečete v předehřáté troubě (180°C) na plechu vyloženém pečícím papírem asi 10 minut.
Největší legrace je samozřejmě zdobení polevou (1 bílek, 200g moučkového cukru přesátého nejmíň dvakrát, 1 polévková lžíce citronové šťávy. Šlehejte metličkou do ztuhnutí a všichni se přitom můžete několikrát vystřídat). Kupujeme i potravinářské barvivo, takže letos máme perníčky oranžové a modré.
vykrajování těsta
·         Šlehačkové cukroví
250g másla
1 šlehačka (33%)
400g hladké mouky
1 vanilkový cukr smíchaný s moučkovým
V míse smícháte rozpuštěné, ale už vychladlé, máslo se šlehačkou. Nechte klidně děti pracovat s metličkou a mísu na to vezměte vyšší. Přidáte pak mouku a rukama vypracujete hladké těsto, které necháte na půl hodiny odpočinout v ledničce. Na pomoučněném vále vyválíte na placku (asi 3mm, ale klidně víc, dětem se bude vykrajovat lépe). Každý z nás má oblíbené vykrajovátko. Rybu, prasátko, hvězdičku a srdíčko. Tvary přendáte na plech a pečete v troubě na 180°C dokud nezrůžoví. Ještě teplé je obalujete v míse s moučkovým a vanilkovým cukrem.
·         Důlkové koláčky plněné marmeládou
150g moučkového cukru
150g hladké mouky
120g sádla (já letos dala máslo a bylo to taky super)
2 kávové lžičky dobrého kakaa
½ hrnku mletých vlašských ořechů
Ze všech surovin vypracujete těsto, které necháte v lednici uležet klidně do druhého dne. Pak těsto po částech odkrajujete, vyválíte rukama na tenké válečky a ty nakrájíte zhruba na stejné kousky (2cm), ze kterých všichni děláte kuličky a dáváte je na plech vyložený pečícím papírem. Doprostřed každé kuličky udělá někdo z vás důlek násadou vařečky a někdo další důlek zaplní marmeládou. Pečou se na 160°C asi 15 minut.