Co s pampeliškou?

Všechny části této rostliny obsahují bílou tekutinu, která nám zabarví ruce dohněda. Pampeliška je neuvěřitelně přizpůsobivá a dokáže zakořenit téměř na každém místě. Lépe se jí daří na slunných místech, kde mají dostatek živin i vláhy, ale díky dlouhým kořenům, které zadržují vodu, dokáže přežít i v popraskaném asfaltu nebo mezi dlažebními kostkami. V trávníku jí nevadí časté sekání a proti postřiku běžnými herbicidy je také odolná. Pokud se jí chceme opravdu zbavit, musíme si najít takový herbicid, který hubí i kořeny rostliny.
krása pampelišky
Pro lékařské účelypoužíváme celou rostlinu včetně kořenů. Látky, které smetánka obsahuje, nám slouží například proti nechutenství, povzbuzuje trávení, pomáhá při léčbě žloutenky, zánětů, zácpy a revmatismu, podporuje činnost jater a žlučníku. Jsou prevencí proti rakovině a různým dalším nemocem.
Pampeliška obsahuje třísloviny, éterické oleje, vitamíny A, B, C, E, fosfor, železo, mangan a vápník, bílkoviny a mnoho dalších životu prospěšných látek. Je vhodná i pro diabetiky, protože si vytváří jako zásobní cukr inulin. Obsah všech těchto látek se během vegetačního roku mění.
pampeliška u silnici
Když do salátu přidáme mladé čerstvé listy pampelišky, bude mít jemně nahořklou chuť a zároveň dodáme salátu spoustu zdraví prospěšných látek.  Velmi populární je i pampeliškový med, který dělaly už naše babičky. Připravuje se z čistých květů, které nerostou blízko silnice, a to tak, že:
zdravý med z pampelišek
Natrháme cca 400 květů, které namočíme na 24 hodin do studené vody. Pak je lehce vyždímáme a dáme je do 1 litru čisté vody. Přidáme lžičku kyseliny citrónové a přivedeme k varu. Vaříme 15 minut, pak necháme pomalu vychladnout. Po vychladnutí květy přes sítko vyždímáme. Do odvaru přidáme 1 kilo cukru a vaříme pod pokličkou na mírném ohni asi jednu hodinu, dokud hmota není vláčná a nezíská jasnou jantarovou barvu. Při dodržení správného dávkování získáme 1 litr medu.